Lantliv






torsdag 26 september 2013

Äppelpaj

Äntligen! I år fick vi jättemycket äpplen på våra två träd. Det har hänt tidigare, men då har getingar och fåglar käkat upp dem. För första gången fick vi så vi kunde koka mos. Tre stora grytor äppelmos har vi kokat! Och ett antal pajer har det blivit också. Här kommer receptet på favoritäppelpajen. :-) Ett alternativ är att utesluta fyllningen och bara strö på lite socker och kanel på äpplena som en "vanlig" smulpaj, men då brukar jag även ta på rejält med kardemumma. Blir en liten extra prick över i:t. Smuldegen ihop med blåbär är också jättegott. Då tar jag socker och färsk rosmarin istället för fyllningen.

Ugnstemp. 200°C
Ingredienser:
Fyllning:
Äpplen (lagom mycket...)
100g margarin
1,5dl havregryn
1dl strösocker
2tsk kanel
Smuldeg:
3 3/4 dl vetemjöl
125g margarin (eller smör om ni trilskas ;-) )
1 dl strösocker
1 nypa salt (jag brukar ta ganska stor "nypa", tycker det behövs för att höja de andra smakerna)

Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor/skivor. Lägg dem i en pajform.

Smält margarinet till fyllningen och blanda ner övriga ingredienser till denna. Fördela över äpplena.

Blanda alla ingredienser till smuldegen. Gärna med elvisp. Häll i pajformen.

Grädda mitt i ugnen, 200°C, i ca 30min.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar